• Background
GreekEnglish (UK)

This magic water

Ήξερες ότι... Η καθαριότητα της επιδερμίδας είναι η πιο σημαντική ενέργεια για τη σωστή διατήρησή της;
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας1, did you know 1η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα το οποίο σχετίζεται από πάρα πολλές πλευρές με τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. Τα καλά νέα είναι ότι πάντα υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε οι ίδιοι να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας2.
Στο κείμενο "αντηλιακό & προστασία" είδαμε ότι η ακτινοβολία UV είναι ένας από τα σημαντικότερα αίτια της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για το δέρμα μας είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας3. Έρευνα4 η οποία δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2016 συνδέει τη μόλυνση η οποία προέρχεται από την κίνηση των αυτοκινήτων με τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων στο πρόσωπο. Είναι επίσης λογικό ότι το πιο ευαίσθητο δέρμα "αντιδρά" περισσότερο στην εξωτερική μόλυνση5. Ευτυχώς, υπάρχουν καλλυντικά τα οποία αν τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την υφή του δερματός μας, και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής μας. Τα καλλυντικά αυτά αποτελούνται στην πλειονότητα τους από προϊόντα καθαρισμού.

Είναι γεγονός ότι ακόμα και αν έχουμε βρει την ιδανική κρέμα προσώπου, δε θα μας ωφελίσει σε τίποτα αν το δέρμα δεν είναι καθαρό πριν την εφαρμογή της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πόροι είναι ήδη κλειστοί από σωματίδια ρύπανσης και λιπαρότητας, οπότε τα δραστικά συστατικά οποιουδήποτε προϊόντος δε θα απορροφηθούν. Αντίθετα, τα ενυδατικά συστατικα τα οποία θα παραμείνουν στην επιφάνεια, αφενός θα κλείσουν επιπλέον τους πόρους, αφετέρου θα δίνουν μια εικόνα γυαλάδας η οποία συνήθως είναι αντιαισθητική.

Καθαριστικά προϊόντα: Υπάρχουν καθαριστικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση και διαφορετικά που χρησιμοποιούνται πιο αραιά. Στους έντονους ρυθμούς στους οποιους κινούμαστε, ιδιαιτερα αν ζούμε και δουλεύουμε σε πόλη και οι δυο κατηγορίες κρίνονται απαραίτητες. Τα δεύτερα, τα οποία χρησιμοποιουνται 1-2 φορές την εβδομάδα, είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να κάνουν πιο έντονο και βαθύτερο καθαρισμό. Τα υλικά τους είναι κατά κανόνα πιο "επιθετικά" ως προς τη βρωμιά, κατάλληλα όμως πάντα για κάθε τύπο επιδερμίδας. Τέτοια καθαριστικά είναι οι μάσκες αργίλων (καολίνη ακόμα και για τα πιο ευαίσθητα ή ώριμα δέρματα, ή πράσινος άργιλος για την καθαριότητα του λιπαρού δέρματος) και τα απολεπιστικά.
Η πρώτη κατηγορία των καθαριστικών, χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση κι έχουν πιο ήπια δραστικά συστατικά, τα οποία απομακρύνουν τη βρωμιά και την επιφανειακή λιπαρότητα χωρίς να επεμβαίνουν στη φυσιολογική υγρασία του προσώπου. Τα πιο γνωστά είναι στη μορφή υγρού "σαπουνιού". Ένα προϊόν το οποίο είναι λιγότερο διαδεδομένο, που δεν χρησιμοποιούσα ποτέ στο παρελθόν αλλά με την πρώτη δοκιμή έγινε μέρος της καθημερινής ρουτίνας μου είναι οι τονωτικές λοσιόν.DSC00012γ
Οι τονωτικές λοσιόν είναι καθαριστικά "νερά". Αποτελούνται δηλαδή από συστατικά τα οποία διαλύονται στο νερό. Είναι προϊόντα εξαιρετικά για καθημερινή χρήση, καθώς ο κάθε τύπος είναι φτιαγμένος για μία συγκεκριμένη δουλειά και εξειδικευμένος για συγκεκριμένη ποιότητα δέρματος. Το κύριο συστατικό τους είναι το νερό, ή μείγμα νερού με φυτικά "νερά". Το χαμηλότερο PH των υλικών αυτών τα κάνει πολύ φιλικά για κάθε τύπο δέρματος. Από εκεί και πέρα κάθε "νερό" έχει τις δικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα, το ανθόνερο του πορτοκαλιού είναι εξαιρετικό για τις ώριμες επιδερμιδες, ενώ το νερό αμαμελίδας είναι στυπτικό, άρα ταιριάζει τέλεια σε πιο λιπαρές επιδερμίδες. Στην υδατική βάση διαλύονται επιπλέον υλικά για να ενισχύσουν το καθαριστικό αποτέλεσμα και να δώσουν ένα λαμπερό πρόσωπο. Τέτοια είναι:

  • Εκχυλίσματα φρούτων και λουλουδιών,did you know 3β εξειδικευμένα και πάλι για κάθε τύπο επιδερμίδας.
  • Οι βιταμίνες, εκ των οποίων η βιταμίνη Β χρησιμοποιείται πάρα πολύ καθώς ενισχύει την ενυδάτωση του δερματος, μειώνει τους ερεθισμούς και το αίσθημα κνησμού, βελτιώνει την ελαστικότητα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών6.
  • Την ίδια δράση ενισχύουν και άλλα καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλλαντοΐνη.
  • Το συντηρητικό χρειάζεται απαραιτήτως, καθώς το νερό είναι απόλυτα ευπαθές σε μικροοργανισμούς και μούχλα.
    Παρόλο που η πρώτη κίνηση για την απομάκρυνση του μακιγιαζ είναι το γαλάκτωμα καθαρισμού, η τονωτική λοσιόν είναι επίσης απαραίτητη καθώς απομακρύνει τα υπολείματα του γαλακτώματος, άρα και της βρωμιάς που το τελευταίο έχει διαλύσει. Μία καλή τονωτική λοσιόν άλλωστε είναι και από μόνη της ένα εξαιρετικό προϊόν καθαρισμού και αυτό είναι κοινή παραδοχή για όποιον την έχει εντάξει στην καθημερινότητά του. Ένα ακόμα μπόνους για εμένα είναι τα υπέροχα αρώματα των υλικών τους, χαρακτηριστικά για κάθε ποιότητα προϊόντος, άρα και δέρματος, τα οποία μετατρέπουν την ώρα του καθαρισμού σε μια χαλαρωτική εμπειρία! Μια δοκιμή θα σας πείσει ;)

 

Αναφορές:
1. http://www.who.int/ceh/risks/cehair/en/
2. http://www.who.int/ceh/publications/hehc_booklet/en/
3. Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed. chapter 4, p. 36-37.
4.https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/new-study-links-traffic-related-air-pollution-to-facial-dark-spots
5. Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed. chapter 7, p. 77.
6. Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed. chapter 10, p. 112-113.