• Background
GreekEnglish (UK)

Sunscreen & Protection

αντηλιακό2
Ήξερες ότι...
για την Αμερική το αντηλιακό είναι φαρμακευτικό προϊόν;(1)

Είναι καλοκαίρι, καιρός για ξεκούραση και ανανέωση!! Ετοιμάζουμε τα απολύτως απαραίτητα για τις διακοπές, δηλαδή ένα μαγιό και καλή διάθεση! Και κάτι ακόμα όμως που δεν πρέπει να ξεχάσουμε: Το αντηλιακό μας.

Λόγω της αγάπης μου για τα καλλυντικά πολλοί φίλοι με έχουν ρωτήσει αν φτιάχνω αντηλιακά. Η αλήθεια είναι ότι δε (μπορώ να φανταστώ πώς)(2) μπορεί να γίνει σωστά κάτι τέτοιο σε ένα οικιακό εργαστήριο. Στο κείμενο σχετικά με τις ταμπελίτσες των προϊόντων είχαμε δει πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε τον εαυτό μας και ό,τι μας κάνει καλό και κακό. Αυτό γίνεται απολύτως απαραίτητο, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν όπως το αντηλιακό, του οποίου ο λόγος ύπαρξης δεν είναι απλώς να μας ενυδατώσει, αλλά να μας προστατέψει.
Ο ήλιος μας κάνει πολύ καλό. Γιατί όμως και πώς μας βλάπτει;
Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ύπαρξη και συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας (φωτοσύνθεση). Εμείς που ζούμε σε μια χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια μπορούμε να θεωρούμαστε τυχεροί. Ο ήλιος βελτιώνει τη διάθεσή μας και συμβάλλει στη σύνθεση ουσιών χρήσιμων στον οργανισμό μας (βιταμίνη D, καλή υγεία των οστών). Ας δούμε όμως ποια είναι τα αρνητικά σημεία. Η ακτινοβολία του ήλιου χωρίζεται σε τρία μέρη: Στην υπέρυθρη, την ορατή και την υπεριώδη. Ασχολούμαστε κυρίως με την υπεριώδη (UV) γιατί έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μας δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων(3). Η UV ακτινοβολία με τη σειρά της διακρίνεται στις UVA, UVB και UVC. Η UVC δεν μας ενδιαφέρει καθώς δε φτάνει στη γη. Άρα μένει να αντιμετωπίσουμε τις UVA και UVB. Η UVB επηρεάζει την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και είναι η κύρια υπεύθυνη για το μαύρισμα και τα εγκάυματα. H UVA φτάνει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Είναι και αυτή υπεύθυνη για το μαύρισμα, αλλά και για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο, είναι ότι οι UVA UVB συνδέονται και οι δύο με πολλές μορφές καρκίνου του δέρματος(4).

Τι είναι το αντηλιακόαντηλιακό1

Είναι ένα καλλυντικό(5) του οποίου η κύρια δουλειά είναι να μας προστατέψει από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Τι πρέπει να έχει μέσα ένα αντηλιακό(6)

  • Φίλτρα UV. Είναι αντηλιακές ενώσεις, κατάλληλης χημικής σύστασης και μεγέθους. Η κάθε μία καλύπτει κάποια περιοχή του φάσματος της βλαβερής ακτινοβολίας και μας προστατεύουν αρκετή ώρα. Ποτέ δεν χρησιμοποιείται μόνο μία ένωση ως φίλτρο, γιατί καμία δεν καλύπτει από μόνη της όλο το επιθυμητό φάσμα UV. Για να γίνει σωστός συνδυασμός τους απαιτείται γνώση και κατάλληλα τεστ. Πολλά από τα μοντέρνα αντηλιακά είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μας προστατεύουν και μετά την ηλιοθεραπεία. Π.χ., μπορεί να έχουν συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση για να καταπραΰνουν τα ήπια εγκαύματα.
  • Υλικά τα οποία δίνουν στο αντηλιακό μας σταθερή μορφή και το κάνουν να απλώνεται ομοιόμορφα στο δέρμα. Έχουν μεγάλη σημασία γιατί χωρίς αυτά δημιουργούνται ρωγμές, άρα η αντηλιακή προστασία αποδυναμώνεται.
  • Φωτοσταθεροποιητές. Το αντηλιακό χρησιμοποιείτραι κυρίως στον ήλιο, οπότε τα συστατικά του πρέπει να μένουν αναλοίωτα.
  • Ενυδατικές ουσίες για το δέρμα, ώστε να μη μας "τραβάει".
  • Κατάλληλα συντηρητικά.

Τι εξετάζουν οι ειδικοί πριν βγει ένα αντηλιακό στην αγορά
Αποτελεσματικότητα ως προς UVB: Ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού μας (SPF) είναι ένδειξη μόνο για τη UVB ακτινοβολία και όχι για τη UVA. Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένο εργαστηριακό τεστ, κοινό για όλο τον κόσμο, με τον οποίο εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού ως προς τη UVB ακτινοβολία και ορίζεται ο κατάλληλος δείκτης προστασίας(7).
Αποτελεσματικότητα ως προς UVA:  Όταν το αντηλιακό μας προστατεύει και από τη UVA ακτινοβολία, τότε και μόνο τότε λέγεται "ευρέως φάσματος" και αναγράφεται στη συσκευασία. Εάν δεν γράφει κάτι τέτοιο η συσκευασία, τότε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν προστατεύει πολύ καλά από τη UVB ακτινοβολία, δηλαδή τα εγκαύματα, αλλά δε μας καλύπτει πλήρως για τίποτε άλλο. Υπάρχουν εργαστηριακές μέθοδοι με τις οποίες ένα αντηλιακό περνάει το τεστ του ευρέως φάσματος.(8) Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει να προστατευτούμε από όλες τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, θα πρέπει να επιλέγουμε ένα αντηλιακό το οποίο θα γράφει επάνω ότι είναι ευρέως φάσματος, ή ότι προσφέρει προστασία από τις UVA & UVB. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι ανεξάρτητο από το δείκτη προστασίας. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με SPF 30 που έχει την ένδειξη UVA & UVB, μας προστατεύει πληρέστερα από ένα προϊόν με δείκτη προστασίας SPF 50 το οποίο δεν είναι ευρέως φάσματος.
Σταθερότητα στο νερό /ιδρώτα: Καθώς φοράμε το αντηλιακό πριν πάμε για μπάνιο, είναι πολύ σημαντικό (και όχι δεδομένο) να έχει εξεταστεί η σταθερότητά του στο νερό. Σε αυτή την περίπτωση, ένα ευρωπαϊκό προϊόν θα έχει την ένδειξη "water resistant"(9) ενώ ένα αμερικάνικο προϊόν μπορεί να αναφέρει επιπλέον το χρόνο στον οποίο διατήρησε την αντηλιακή του δράση (40 ή 80 λεπτά) στο τεστ του νερού ("water resistant" ή "very water resistant")(10).sun

Γενικός κανόνας για όλους και για ολα: Όταν ξέρουμε τι θέλουμε από ένα προϊόν, είναι καλό να ενημερωνόμαστε, να ρωτάμε για τις επιλογές μας και -όσο βαρετό κι αν ακούγεται- να μαθαίνουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν να κρίνουμε. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην προστασία μας.

Καλά μπάνια!!!
Υ.Γ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον αγαπημένο μου φίλο Γιώργο, για τις δύο υπέροχες καλοκαιρινές ζωγραφιές που μου έφτιαξε και που με άφησε με αυτές να στολίσω το κείμενο. Ένα μεγάλο φιλί από εμένα!
.
.
Aναφορές:
(1) Over The Counter drugs. Οι οδηγίες του FDA για τη βιομηχανία: http://www.fda.gov/downloads/drugs/guidancecomplianceregulatoryinformation/guidances/ucm259001.pdf
(2) Είναι ευκαιρία να πω εδώ ότι στα κείμενά μου γράφω μία προσωπική άποψη την οποία έχω σχηματίσει μέσα από συγκεκριμένες πηγές, κάποιες από τις οποίες και αναφέρω. Εάν κάποιος έχει παρατήρηση / διόρθωση / ερώτηση με μεγάλη μου χαρά να ακούσω την άποψή του, ιδιαίτερα αν είναι επίσης τεκμηριωμένη. Δεν αναφέρω πολλές "χημικές" λεπτομέρειες καθώς θεωρώ ότι θα ήταν ανούσιο και βαρετό για τον περισσότερο κόσμο. Παρόλ'αυτά, ευχαρίστως να δώσω περισσότερες πληροφορίες σε όποιον επιθυμεί.
(3) Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed. chapter 22, p. 236-237.
(4) Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed. chapter 29, p. 311.
(5) Official Journal of the European Union: Commission Recommendation of 22 September 2006 on the efficacy of sunscreen products and the claims made relating thereto: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32006H0647
(6) Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed. chapter 29, p. 313-318.
(7)Για την Αμερική: http://www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/052199b.txt για την Ευρώπη: Cosmetics Europe Guidelines: international sun protection factor (SPF) test method. Brussels, 2006.
(8) https://www.cosmeticseurope.eu/publications-cosmetics-europe-association/guidelines.html?view=item&id=33
(9) Cosmetics Europe Guidelines for Evaluating Sun Product Water Resistance, 2005 https://www.cosmeticseurope.eu/publications-cosmetics-europe-association/guidelines.html?view=item&id=18
(10) http://www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/cd031.pdf