• Background
GreekEnglish (UK)

Τι τύπος είσαι;

Ήξερες ότι...Οι διάφοροι τύποι δέρματος καθορίζονται από την ίδια την αίσθηση που μας δίνει; Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, η κατηγοριοποίηση γίνεται υποκειμενικά, ανάλογα με το πόσο «ευχάριστα» νοιώθει ο ίδιος ο άνθρωπος το δέρμα του. Έτσι, έχουν επικρατήσει 4 βασικές κατηγορίες:

1. Κανονικό δέρμα

Είναι αυτό που …δεν είναι ξηρό, δεν είναι μικτό, δεν είναι λιπαρό και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Από τη σύστασή του, εφόσον στο κανονικό δέρμα όλες οι λειτουργίες του είναι άψογες, θα πρέπει να είναι απαλό, ευχάριστο στην αφή, με ισχυρή δομή και ελαστικότητα και ματ όψη. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στα παιδιά! Για την κοσμετολογία όμως, θεωρούμε κανονικό δέρμα το νεανικό, αυτό που είναι ισορροπημένο δομικά και λειτουργικά και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για τη διατήρησή του. Όπως κάθε τύπος βέβαια, είναι απαραίτητα να χρησιμοποιεί –χωρίς υπερβολές- προϊόντα πρόληψης αντιγήρανσης, καθώς επίσης και βασικής ενυδάτωσης.

2. Ξηρό δέρμα

Εδώ συχνά γίνεται ένα μπέρδεμα του ξηρού δέρματος με το γερασμένο δέρμα. Το ξηρό δέρμα δεν είναι απαραίτητα γερασμένο. Είναι αυτό το οποίο δίνει αίσθηση «τραβήγματος», συνήθως σε συνδυασμό με πιο σκληρή όψη και μικρότερη ελαστικότητα. Τα χαρακτηριστικά του βελτιώνονται εμφανώς όταν το δέρμα ενυδατώνεται. Το ξηρό δέρμα προκύπτει από ένα συνδυασμό βιολογικών παραγόντων. Η επανόρθωσή του γίνεται με επιδιόρθωση της επιφάνειας του δέρματος, το οποίο – αφού δεν έχει αρκετή υγρασία - ζημιώνεται πιο εύκολα από τους εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον χρειάζεται προϊόντα που δίνουν υγρασία ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα, καθώς επίσης και προϊόντα που θωρακίζουν την εξωτερική επιφάνειά του.

3. Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα προκύπτει από την υπερδραστηριότητα των λιπωδών αδένων, η οποία οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος. Χαρακτηρίζεται από όψη περισσότερο λιπαρή, η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική γυαλάδα και λίγο πιο σπάνια από ερυθρότητα και φαγούρα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το σμήγμα γενικότερα είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για το δέρμα. Λειτουργεί προστατευτικά, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε χρήσιμα λιπόφιλλα συστατικά να διαπερνούν τις στοιβάδες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λιπαρό δέρμα αργεί πιο πολύ να γεράσει ακριβώς γι’αυτή τη φυσική θωράκιση! Γονιδιακά οι άντρες έχουν πιο λιπαρό δέρμα σε σχέση με τις γυναίκες – κι αν παρατηρήσουμε, ο χρόνος τους φέρεται πολύ καλύτερα :). Κάτι ακόμα που συνήθως μπερδεύει, είναι ότι το αντίθετο του λιπαρού δέρματος δεν είναι το ξηρό! Στο πρόσωπο μπορεί να συνυπάρχουν χαρακτηριστικά και των δύο μορφών. Τα προϊόντα που ταιριάζουν περισσότερο είναι εκείνα τα οποία προσφέρουν απαραιτήτως τη βασική ενυδάτωση στα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας χωρίς να μένουν στην επιφάνεια. Άρα τα βασικά του συστατικά θα πρέπει να απορροφώνται εύκολα.

4. Μικτό δέρμα

Εκείνο που όλοι οι παραπάνω τύποι μπορούν να συνυπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μικτού προσώπου είναι εκείνο στο οποίο λιπαρές περιοχές στη μέση του προσώπου συνυπάρχουν με λεπτό δέρμα στα μάγουλα. Στη χώρα μας, το μικτό δέρμα είναι το “κανονικό” ο μέσος όρος – το οποίο είναι πολύ καλό καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, οπότε η λίγο παραπάνω λιπαρότητα δρα προστατευτικά όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Λόγω του χαρακτηριστικού αυτού, πάρα πολλά προϊόντα είναι προσαρμοσμένα σε αυτόν τον τύπο δέρματος. Δηλαδή προσφέρουν ενυδάτωση όπου απαιτείται, χωρίς όμως να βαραίνουν ιδιαίτερα το δέρμα.

5. Μια περίεργη περίπτωση: Ευαίσθητο δέρμα

Συμβαίνει συνήθως στις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Το ευαίσθητο δέρμα προκύπτει από γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το περιβάλλον της πόλης και η σκόνη σίγουρα δεν ευνοούν τις δερματικές ευαισθησίες. Τα αίτια που επηρεάζουν τη μορφή της επιφάνειας του δέρματος είναι γονιδιακά, και έχουν σχέση με τα αγγεία και μια μεγαλύτερη ευαισθησία των νεύρων. Και πάλι, συγκεκριμένος ορισμός και κανόνες για το ευαίσθητο δέρμα δεν υπάρχουν. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με τα συμπτώματα. Για παράδειγμα κοκκινίλες και κνησμός με προϊόντα που δρουν στυπτικά και αναπλάθουν την επιδερμίδα. Σπυράκια με προϊόντα που απορροφόνται εύκολα κτλ.
Γενικότερος κανόνας για όοοολους τους τύπους δέρματος, για άνδρες και γυναίκες: Αντηλιακό και πάλι αντηλιακό όλο το χρόνο! και σίγουρα ένα κατάλληλο προϊόν καθαρισμού.

Barel Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3d ed.