• Background
GreekEnglish (UK)

Ταμπελίτσες: Όχι, δεν είναι ακαταλαβίστικα!

Ήξερες ότι… είναι υποχρεωτικό από την ευρωπαϊκή νομοθεσία1 στις συσκευασίες των καλλυντικών προϊόντων και των σαπουνιών να αναγράφονται τα συστατικά τους;
Οι περισσότεροι από εμάς, βλέποντας με την πρώτη ματιά την πίσω -ταμπελίτσα μιας συσκευασίας έχουμε ήδη παραιτηθεί, νιώθοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ...αρχείο της NASA.

ερωτηματικάΗ αλήθεια είναι όμως ότι ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος από το νόμο να έχει στη συσκευασία αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες αφορούν κυρίως στη δική μας προστασία και ενημέρωση. Κοινώς, η ταμπελίτσα μπαίνει για τον καταναλωτή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να “κερδίσουμε” ό,τι περισσότερο μπορούμε από αυτές τις πληροφορίες είναι να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και ποια είναι τα υλικά που μας αρέσουν ή θα πρέπει να αποφεύγουμε. Για να δανειστώ μία φράση από μία άλλη πηγή2 δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας, χημικός ή γιατρός για να κάνεις από μόνος σου έναν βασικό έλεγχο για τις ενώσεις που έχεις ακούσει και νομίζεις ότι ενδέχεται να σε επηρεάζουν.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στα καλλυντικά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται αν αντιμετωπίζει κάποιος κάτι από τα ακόλουθα3,4: Αλεργίες (ο,τιδήποτε, π.χ. σε ξηρούς καρπούς, λουλούδια, μέλι κ.α.), υπερθυρεοειδισμό, διαβήτη, υπέρταση, επιληψία και ακόμα μεγαλύτερη προσοχή σε εγκυμοσύνη και θηλασμό. Ένα προϊόν μπορεί να είναι ασφαλές για το ευρύ κοινό, αλλά σίγουρα δεν έχει εξεταστεί για την κάθε ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.Ταμπελίτσες 1

Ας δούμε πέντε πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει οποσδήποτε να γράφει η ταμπελίτσα του προϊόντος μας, ή να υπάρχουν σε κάποιο άλλο σημείο της συσκευασίας1:
1) Θα πρέπει να υπάρχει ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τον παρασκευαστή (ιστοσελίδα ή /και τηλέφωνο).
2) Υποχρεωτικά καταγράφονται τα συστατικά του καλλυντικού με σειρά: Από αυτό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα (μέτρηση σε βάρος) προς αυτό που περιέχεται στη μικρότερη ποσότητα. Εδώ έρχεται το κλασικό ερώτημα “και που θα καταλάβω εγώ από όλα αυτά τα υλικά τι είναι τι;” Καταρχάς μπορούμε να ψάξουμε για ο,τιδήποτε στο διαδίκτυο όπου βρίσκονται απλές και κατανοητές πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα -προσοχή όμως, μόνο από τεκμηριωμένες πηγές! Ρεαλιστικά βεβαίως οι περισσότεροι δε θα το κάνουμε. Αυτό λοιπόν που σίγουρα μπορούμε, είναι να γνωρίσουμε καλά τον οργανισμό μας: Αν ξέρουμε ότι κάποιο υλικό είναι καλό να το αποφύγουμε -ή και το αντίθετο, αν κάποιο υλικό μας αρέσει πολύ- τότε η δουλειά μας γίνεται εύκολη. Μαθαίνουμε το όνομά του, πώς μπορούμε να το αναγνωρίζουμε και γιατί μπορεί να μας κάνει καλό ή κακό. Πάλι μία τεκμηριωμένη πηγή ή ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτή την αναζήτηση. Μαθαίνουμε επίσης σε ποια προϊόντα ειναι πιθανότερο να το βρούμε και πώς το αναζητάμε στην πίσω ταμπελίτσα.
3) Τα καλλυντικά που έχουν διάρκεια ζωής κάτω από 30 μήνες είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν την ημερομηνία λήξεως. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι εάν δεν βλέπουμε ημερομηνία λήξεως το συγκεκριμένο καλλυντικό θα διατηρηθεί αναλλοίωτο για μία δεκαετία. Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να το έχουμε καταναλώσει. Επιπλέον, ακόμα κι αν δεν έχουμε ξεπεράσει χρονικά την ημερομηνία λήξεως, αν παρατηρήσουμε στο καλλυντικό μας ορισμένες περίεργες ενδείξεις (άσχημη μυρωδιά, κυλίδες στην επιφάνεια) σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Αυτό μπορεί να έγινε από κακή χρήση του προϊόντος, για παράδειγμα μπορεί να μην κλείσαμε καλά το καπάκι κ να το αποθηκεύσαμε σε ένα μέρος όπου υπήρχε υπερβολική υγρασία, ή μπορεί να εκτέθηκε σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία (40+ oC) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το πετάξουμε.
4) Θα πρέπει να αναγράφεται η ποσότητα του παρασκευάσματος. Και αυτό για εμάς γίνεται! Το μέγεθος μιας συσκευασίας μπορεί να μας παραπλανήσει. Αν όμως διαβάζουμε όλα τα στοιχεία, μας δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε προϊόντα του ίδιου είδους και να κρίνουμε ποιο έχει το καλύτερο value for money.
5) Εαν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν με συγκεκριμένο τρόπο, θα υπάρχει υποχρεωτικά κάποια οδηγία ή προειδοποίηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που όταν τα εφαρμόσουμε θα πρέπει να μην εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο, ή συνδυασμοί προϊόντων που θα μας δώσουν το μέγιστο όφελος αν τα εφαρμόσουμε με συγκεκριμένη σειρα. Αν εμείς δεν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, η ευθύνη ανήκει σε εμάς και όχι στο προϊόν.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο! Με προσοχή και λίγο ψάξιμο η ζωή μας γίνεται αμέσως πιο όμορφη.
;)

Πηγές:

1) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) Κεφάλαιο VI, Άρθρο 19
2) http://fridge.gr/70386/stiles/ximeiofovia/
3) http://www.ifraorg.org/
4) http://www.essentialoils.co.za/safety.htm